dijous, 22 de maig del 2014

Quantes coses ens perdem per no saber buscar?

Quanta raó hi ha en les paraules que Jaume li diu a Elionor a la pàgina 43...


<<És clar, que no en trobes cap. Què havies de trobar-hi? Per trobar, primer cal aprendre a buscar. No n'hi ha prou, amb tenir ulls i orelles. Cal saber mirar i saber escoltar, cap d'albercoc>>.



Què opinió us mereix aquesta afirmació? Sabeu mirar, observar, tot el que us envolta? Sabeu escoltar amb atenció? Creieu que us n'adoneu de tot el que està al vostre entorn? Reflexioneu al voltant d'aquesta idea i compartiu la vostra reflexió!

dijous, 8 de maig del 2014

El misteri de la lluna negra

Acabem el curs amb la lectura de El misteri de la lluna negra, novel·la històrica de Francesc Gisbert que va guanyar el Segon Premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Torrent l'any 2000.

Imagina un tresor perdut. Imagina també una societat de corsaris, la Lluna Megra, que vol recuperar-lo i envia anònims de mort. I imagina, finalment, una jove, Elionor, i un jurista prestigiós, Jaume de Lloris, que han d'impedir l'execució de les amenaces. Ara, ja tens el començament d'una novel·la d'intriga i d'aventures. Un misteri en la València medieval de finals del segle XV. La València de cavallers i corsaris, de mudèjars i inquisidors.







Després de llegir la informació de la contraportada, la Nota Preliminar i els apunts històrics (pàg. 143), quin creus que serà l'argument de l'obra? Què esperes d'aquest llibre?

diumenge, 30 de març del 2014

Activitat final

L'últim dia que treballàrem el llibre de lectura a l'aula els vaig proposar que escriviren un text on explicaren la història de la caixa de Pandora segons el llibre La caixa de Pandora. I aquest fou el resultat. Un alumne de 3r d'ESO ens explica tot el que ocorre amb ella i les semblances i les diferències que hi troba amb la caixa del mite grec.

Aquesta caixa anomenada La caixa de Pandora és custodiada per uns dimonis, uns éssers del mal que castiguen durament a tot el que intenta trobar aquesta caixa. Es troba oberta al cim del Preventori d’Alcoi, un lloc realment complicat d’arribar.

Molts investigadors han intentat descobrir l’enigma i tancar la caixa perquè s’acaben tots els mals del món. Però la veritat és que ningú ho ha aconseguit mai. El que sí que podem dir és que dos investigadors han estat molt a prop.

Moltes investigacions després de la mort de moltes persones relacionades amb la caixa, Enric, un professor de literatura, i un vell llibreter aconsegueixen ser els que més a prop han estat de la caixa. Arriben mitjançant el desxiframent del plom amb un ordinador molt potent. El missatge del Plom d’Alcoi eren instruccions on posava que havia d’anar un home sol al Preventori quan la llum vença la nit.

El primer home que puja és el vell, sense molta sort ja es va equivocar d’horari: s’havia d’anar quan apareguera la lluna plena i no quan amaneguera. Ja sabent açò, enric arriba a la caixa però quan està a punt de tancar-la apareix la seua dona morta i li diu que no la tanque per poder estar junts tota l’eternitat. Evidentment ella era també un dimoni. Enric va estar a punt però els dimonis van acabar amb la seua ànima, igual queamb la resta d’investigadors que no s’havien suïcidat.

Crec que les semblances que té aquesta caixa amb la del mite de Pandora grec és que de les dues eixien les maldats del món i estaven custodiades. La diferència és que la del mite de Pandora, a més de les maldats, les quals ja no tenen remei, també portava l’esperança, la qual es queda tancada dintre la caixa.

Adrián  Lázaro (3r ESO A)
 

diumenge, 2 de març del 2014

Valoració

T'ha agradat el llibre? Per què?

Imagina que has de donar-li la teua opinió a un amic que dubte entre llegir-se'l o no; explica-li raonadament què és el que més t'ha cridat l'atenció i el que més t'ha desagradat. Finalment, has de decidir entre recomanar-li'l o no, argumentant les raons d'aquesta decisió.


dissabte, 22 de febrer del 2014

El bé i el mal

En el text es reflecteix l’etern enfrontament entre el bé i el mal. 

 Podeu explicar aquests conceptes des de tres òptiques diferents:

En primer lloc, podeu explicar aquests conceptes a partir d'aplicacions concretes a través de les experiències de l’alumnat. Es poden prendre exemples de la vida quotidiana de l’institut (castics injustos, tractament vexatori dels alumnes al professorat o a d’altres alumnes, etc.) o de qualsevol altre àmbit.
En segon lloc, podeu relacionar-ho amb les diferents representacions i associacions tradicionals, conscientment explotades en el text; com per exemple, la relació entre el bé i la llum, i conseqüentment, entre el mal i la foscor. 


Finalment, podeu buscar diferents representacions o concrecions en altres obres literàries o cinematogràfiques, en programes televisius, personatges concrets, etc., des de Tolkien fins a Harry Potter passant per Indiana Jones, aquestes representacions solen ser molt comunes i fins i tot estereotípiques.

 

Recorda raonar sempre la teua resposta perquè la resta de companys puguen interpretar correctament el teu missatge.

dimarts, 4 de febrer del 2014

Arqueologia

El Plom d'Alcoi ha desaparegut del Museu Arqueològic d'Alcoi i el comissari demostra donar poc valor a aquesta ciència, la qual intenta explicar la història de la humanitat a partir de les restes materials que aquesta ens ha deixat.

 

Plom de la Serreta d'Alcoi

<< -Aleshores -preguntà el comissari- si no saben res del Plom, quina importància té?
[...]
-Aquest plom és important primer per la seua antiguitat, segon per la qualitat de la conservació, tercer perquè si alguna vegada és desxifrat ens pot oferir moltes claus que ens ajudaran a comprendre la història del poble ibèric i, sobretot, és important perquè és únic al món, gairebé misteriós.
-Així, vol dir -digué el policia una mica insegur- que el valor econòmic és bastant alt.
-El valor econòmic és el menys important -li explicà el coordinador-. Aquesta peça no té preu en el mercat, no es pot vendre, no hi ha prou diners al món per a pagar-la. El que han fet ha estat robar un objecte patrimoni de la humanitat.>> (pàg. 31-32) 

Serreta d'Alcoi

A continuació us deixe algunes cites perquè reflexioneu sobre el tema:

"El propósito de la paleontología es construir una máquina del tiempo. Se cuenta para ello con dos poderosos instrumentos. Uno es ver lo que pasa hoy. A esta herramienta se le da el nombre de actualismo. La otra palanca es, obviamente, el registro fósil. La Tierra guarda memoria". (Juan Luís Arsuaga)

"Excavar és obrir un llibre escrit en el llenguatge que els segles han parlat dintre la terra". (Spyridon Marinatos)

"Para mí, el escribir era vivirse, conocerse, ser arqueólogo de uno mismo. Escarbar y, si se escarba, hay de todo dentro de nosotros: el criminal y el santo, el héroe y el cobarde". (José Luís Sampedro)
 

dissabte, 25 de gener del 2014

Tindrà a vore amb el mite de Pandora?

Mentre ho descobrim, ens aproximem a aquest episodi de la mitologia grega:

 Observeu que segons el mite original Pandora obri una gerra i no una caixa com ens ha arribat a través de la llegenda popular de "la caixa de Pandora".

 
Prometeu
Fill de Jàpet (Prometeu), tu que tens esment de totes les coses, estaràs content d’haver-me robat el foc i d’haver frustrat el meu desig, però això significarà una gran calamitat per a tu i per a tots els homes que han de venir. A canvi del foc jo els donaré un mal en qui tots es complauran i en qui lliuraran tot el seu amor i serà la seva pròpia desgràcia.
Així va dir i el pare d'homes i déus va esclafir de riure. Va ordenar a l’ínclit Hefest que ben de pressa pastés terra amb aigua i que li infongués veu i vida humana, i que creés una donzella de bellesa gran i encisadora, semblant en tots els aspectes a les deesses immortals. Va ordenar també a Atena que li ensenyés la seva tasca, els treballs dels teixits de tela delicada. A Afrodita daurada va encomanar-li que vessés sobre el seu cap la gràcia, el desig vehement i el desassossec que corseca els membres. A Hermes, missatger Argifont, va ordenar-li que la dotés amb una ment insolent i amb un caràcter capriciós.
Zeus
Aquestes foren les seves ordres i tots ells obeïren Zeus, senyor fill de Cronos. De seguida l'il·lustre Rancallós (Hefest) va afaiçonar amb terra una figura semblant a una púdica donzella, per complaure els desigs del Crònida (Zeus). La deessa d’ulls blaus, Atena, li cenyí la cintura i va engalanar-la. Les divines Gràcies i la venerable Persuasió guarniren el seu coll amb collarets d’or i les Hores de cabellera bonica li posaren una corona de flors primaverals. Pal·las Atena va arranjar tots els guariments en el seu cos. El missatger Argifont va dotar el seu pit amb paraules fal·laces i astutes i amb un caràcter maliciós, d’acord amb la voluntat de Zeus que retruny amb força. Tot seguit l’herald dels déus va atorgar-li el do de la paraula i, present que era de tots els déus que viuen en palaus de l'Olimp, li posà el nom de Pandora, flagell per a tots els homes feinejadors.
Després de completar el seu engany terrible i fatal, el pare va encomanar a l’il·lustre Argifont, missatger diligent, que portés el present dels déus a Epimeteu. Aquest no va fer cas del consell que li havia donat Prometeu de no acceptar mai cap present de Zeus Olímpic, sinó de rebutjar-lo, no fos cas que es tractés d’alguna desgràcia per als mortals. Després d’acceptar-lo, quan el mal ja era a les seves mans, aleshores se n’adonà.
Abans, la raça d’homes vivia sobre la terra a recer de penes, de dures fatigues i de malalties penoses que emmenen els homes a la mort. La dona, però, traient amb les seves mans la tapadora de la gerra, les va escampar i va proporcionar neguits dolorosos als homes. Només es quedà l’esperança allà a dins, en les seves estances indestructibles, sota els llavis de la gerra, sense volar boca enllà: abans, li havia posat la tapadora de la gerra per voluntat de Zeus que aplega els núvols. I penes a desdir erren entre els homes: la terra vessa de mals i la mar també n’és plena
(Hesíode, Els treballs i els dies, 54-101. Traducció de Joan Castellanos, Barcelona, Edicions de la Magrana, 1999).

La caixa de Pandora

D'aquesta llegenda deriva la frase feta obrir la caixa de Pandora, que significa realitzar un acte impulsiu que ens pot comportar molts problemes o complicacions.

 

Podeu explicar-nos els personatges mitològics que apareixen en aquest episodi?

diumenge, 19 de gener del 2014

Què llegim ara?


 Estic convençuda que ho passarem molt bé llegint aquest llibre de Silvestre Vilaplana.

Quan arribe la nit hauràs de començar a tenir por, perquè ara les ombres ja no són només ombres, i els dimonis et poden perseguir a través de la foscor. Arreu del món s’esdevenen estranys suïcidis que semblen relacionats amb el robatori d’una peça arqueològica les inscripcions de la qual no ha desxifrat mai ningú. Un misteri amagat en l’inici dels temps ha dormit durant molts segles... i ara comença el vertader malson.